neděle 15. června 2014

Agatha Christie (15. září 1890 - 12. ledna 1976 )

Agatha Christie, celým jménem Agatha Mary Clarissa Christie (narozená Millerová) byla, je a bude pro celý svět známa jako královna detektivky. Jedna miliarda prodaných knih jenom v Anglii a dalších 100 miliard po celém světě. Nejprodávanější autorka všech dob, překonána jen Sheakespearem a Bilbí. Autorka 80 detektivních románů, 19 divadelních her a šesti románů napsaných pod pseudonymem Mary Westmacott.






Její první román, Záhada na zámku Styles, byl napsán ke konci druhé světové války, ve které Agatha Christie sloužila jako dobrovolná sestra. V něm stvořila postavu Hercula Poirota , belgického detektiva, který byl předurčen stát se nejlepším detektivem od dob Sherlocka Holmese. Román byl vydán nakladatelstvím The Bodley Head v roce 1920.

V roce 1926 s tím, že každý předchozí rok vydala minimálně jednu knihu, napsala svoje mistrovské dílo. Vražda Rogera Ackroyda byla její první kniha publikovaná nakladatelstvím Collins a začala vztah autor-nakladatel, který trval bezmála 70 let a vyprodukoval 50 knih. Toto dílo bylo zároveň prvním, které bylo převedeno do filmové podoby pod jménem Alibi.

V roce 1971 získala titul Dame (ženská obdoba sira). Zemřela v roce 1976, několik jejích knih bylo vydáno posmrtně, např. její vůbec nejprodávanější román Zapomenutá vražda.

0 komentářů:

Okomentovat