úterý 4. února 2014

Erich Maria Remarque

Narozen 22. června roku 1898, byl německý spisovatel. Během svého života prožil obě světové války, tudíž se ve svých dílech věnuje tzv. ztracené generaci, do které však nepatřil protože nebyl Američan. Jeho romány jsou protiválečné a zaměřené silně antifašisticky. Proto také musel svého času emigrovat do švýcarska a později i do USA...








Erich Maria Remarque je jedním z nejznámějších a nejčtenějších autorů německé literatury ve dvacátém století. Dětství strávil v Osnabrucku v době trvání první světové války. V roce 1931 emigroval do Švýcarska a v témže roce byl taktéž nominován na Nobelovu cenu míru. V té době už měl za sebou řadu povídek.
V roce 1929 publikovaná kniha Na západní frontě klid však byla průlomová. Remarque s ní dosáhl celosvětového uznání, které pokračuje až dodnes.

Jeho tvorba byla ovlivněná především německou historií dvacátého století. Především pak s jeho rodným městem Osnabruckem. Kritické zkoumání německých dějin. Lidské důstojnosti a lidskosti v dobách útlaku, teroru a války. Jeho knihy byly přeloženy do více než padesáti jazyků a prodáno několik miliónů kopií.

Nejznámější romány :
Na západní frontě klid (referát)
Vítězný oblouk
Cesta zpátky
Tři kamarádi

0 komentářů:

Okomentovat