středa 12. června 2013

John Ronald Reul Tolkien - Životopis

Tolkienova díla jsou dnes obecně považována za základ žánru fantasy a statisíce nadšených čtenářů po celém světě mohou tuto větu jen potvrdit.







Narodil se 3. ledna 1892 v jihoafrickém Bloemfonteinu. Jeho rané dětství poznamenala nejprve smrt otce v roce 1896 a o několik let později, v roce 1904, také smrt matky, která byla pro tehdy dvanáctiletého Tolkiena velkou ránou. Matka byla pro Tolkiena vždy vzorem a od raného dětství jej svědomitě vedla k víře v Boha, která se stala neodmyslitelnou součástí celého jeho života. Jeho jediným sourozencem byl jeho bratr Hilary. Po smrti matky byli oba vychováni knězem Francisem Xavierem Morganem v birminghamské Oratoři. V té době už Ronald ukazoval svůj mimořádný jazykový talent. Ovládal latinu a řečtinu, ale byl více než kompetentní v řadě jiných jazyků, jak moderních, tak i starých.

Ve svých 16 letech (rok 1908) se zamiloval do devatenáctileté dívky Edith Brattové se kterou se 22. března 1916 oženil.

V roce 1911 začal studovat na Oxfordské univerzitě, kde v roce 1913 absolvoval zkoušky Honour Moderations. Na rozdíl od mnoha svých společníků nespěchal se zapojením se do vypuknuté války. V červnu roku 1915 tak konečně dosáhl akademického titulu první třídy a jak už bylo zmíněno v roce 1916 se oženil s Edith Brattovou. Nakonec ale válečnému běsnění neunikl. Byl poslán do aktivní služby na západní frontě, právě v době ofenzívy na Sommě, ale po čtyřech měsících byl nakažen zákopovou horečkou  a většinu roku 1917 strávil v nemocnici. Během zotavování začal pracovat na Knize ztracených příběhů a do konce války už se bojů neúčastnil, působil "pouze" jako důstojník v zázemí.

Po válce pracoval Tolkien na Novoanglickém slovníku. V roce 1924 se stal lektorem anglického jazyka na univerzitě v Leedsu. Jeho působení zde však nebylo dlouhé, neboť mu o rok později přijde nabídka postu profesora anglického jazyka v Oxfordu, kterou přijme a působí zde až do roku 1959, kdy odejde do penze. V tomto období napíše svá nejznámější díla - Hobit a Pán prstenů. 

Tolkien nikdy neočekával, že jeho příběhy budou zajímat více než jen úzkou skupinu lídí. Hobita publikoval až na naléhání bývalého studenta. Kniha byla považována za knihu pro děti, ačkoliv Tolkien uvedl, že kniha nebyla původně pro děti určena. Navíc vytvořil více než 100 kreseb, které podporovali příběh. Kniha se stala tak populární, že nakladatel Allen & Unwin, požádal Tolkiena o pokračování. To vedlo k vytvoření jeho nejznámějšího díla, kterým se stal román Pán prstenů. Vyšel ve třech svazcích v průběhu let 1954 a 1955, proto také bývá označován jako trilogie. Tolkien k jeho napsání potřeboval téměř 10 let. Hobit a Pán prstenů jsou zařazeny mezi nejoblíběnější knihy na světě a prodalo se jich několik desítek miliónů kopií.

Ronald poté pracoval na historii Středozemě až do své smrti. Zemřel 2. září 1973 ve věku 81 let. Jeho syn Christopher Tolkien uspořádal některé materiály a publikoval je jako Silmarillion, Historii Středozemě, Nedokončené příběhy. 


Dokument o životě Tolkiena (anglicky, kdyby byl velký zájem přeložím)






0 komentářů:

Okomentovat