úterý 18. června 2013

George Raymond Richard Martin - životopis


Jeden z nejznámějších autorů dnešní doby. Proslavil se zejména svou fantasy ságou Píseň ledu a ohně, která si díky televiznímu zpracování získala miliony diváků na celém světě.











George R.R. Martin se narodil 20. září 1948 v Bayonne, New Jersey. Začal psát jako velmi mladý, prodával své příběhy dětem v okolí jeho bydliště. Na střední škole se stal velkým fanouškem a sběratelem komiksů, zároveň začal psát pro místní fanouškovský časopis (tzv. fanzin). V roce 1970, ve věku 21 let, začal prodávat své krátké sci-fi povídky profesionálně.  V témže roce získal na Northwestern University, Illinois, titul bakaláře (B.A.) v oblasti žurnalistiky. Ve studijích pokračoval i nadále a v roce 1971 získal na téže univezitě titul magistra (Master of Arts). Jelikož byl odpůrcem války ve Vietnamu, zažádal o status conscientious objector, který získal a tak mezi lety 1972 - 1974 pracoval jako dobrovolník v organizaci VISTA.  V letech 1976-1978 zastával práci instruktora žurnalistiky na univerzitě v Dubuque.

Díky několika zádrhelům vyšla jeho první publikace až v roce 1971, nesla název "The Hero". Další brzy následovali.  První povídka nominována na ceny Hugo Award a Nebula Award nesla název Mlhy z rána klesají (With Morning Comes Mistfall), vydána v roce 1973. Jenomže s vydáním Martinovi čtvrté knihy The Armageddon Rag (1983) přišel komerční neúspěch. George vzpomíná, že tento neúspěch : "v podstatě zničil jeho kariéru jako romanopisce té doby".

Tento neúspěch ho podnítil k tomu, začít svou kariéru v televizi.  Přemístil se do Hollywoodu a stal se editorem pro Twilight Zone.

K psaní se vrátil až v roce 1991 a začal pracovat na jeho dnes jeho nejznámějším díle, kterým je fantasy sága s názvem Píseň ledu a ohně. První díl této série Hra o Trůny byl vydán v roce 1996. Následovali další díly Střet králů (1998), Bouře mečů (2000), Hostina pro vrány (2005), Tanec s draky (2011) a zbývající dva romány, které ještě nebyli vydány. Na motivy této ságy vznikl vynikající televizní seriál.

                                         Rozhovor 

 

0 komentářů:

Okomentovat